Majówka zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas planuje rodzinne pikniki na łonie natury, a popularne grillowanie chce zamienić na coś zdrowszego. Wbrew pozorom istnieje mnóstwo pomysłów na smaczne przekąski w wersji „eko”, które nie zajmą dużo miejsca w koszyku.
Niektóre z nich nie wymagają żadnego przygotowania – można kupić gotowe produkty w sklepach ze zdrową żywnością, pozostałe można przyrządzić w kilka minut. Poniżej przedstawiamy listę 10 smakołyków, które warto zabrać ze sobą na majówkową wycieczkę.
Zdrowe przekąski na majówkę
1. Orzechy – jest to świetna, zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych, która pomoże zaspokoić głód bez konieczności objadania się. Możemy wybrać swoje ulubione orzechy – np. włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pistacje lub kupić mieszankę z różnymi rodzajami.
2. Suszone owoce – to dobra alternatywa dla chipsów – suszone jabłka, ananas lub banany to smaczna przekąska, którą można jeść nie tylko jako dodatek do musli, ale również samodzielnie.
3. Ekologiczne batoniki – to zdrowszy zamiennik popularnych słodyczy. Możemy wybierać spośród wielu zdrowych składników i smaków, np. batoniki bezglutenowe i bez laktozy, batoniki z suszonymi owocami i ziarnami, z prawdziwym kakao. Takie produkty pozbawione są szkodliwych dodatków – nie zawierają też białego cukru.
4. Soki warzywne lub owocowo – warzywne – to witaminowa bomba w łatwo przyswajalnej postaci. Jest to świetny sposób na podanie warzyw dzieciom, które za nimi nie przepadają. Obecnie w sklepach ze zdrową żywnością jest coraz więcej kompozycji smakowych i ciekawych połączeń, na które skusi się nawet największy niejadek.
5. Krążki ryżowe, kukurydziane, gryczane – lekka, zdrowa przekąska, którą można jeść samodzielnie lub jako kanapkę z ulubionymi dodatkami. Wafle często są przyprawione i zawierają ciekawe dodatki, np. algi morskie, pestki dyni, suszone pomidory itp.
6. Kanapki – na pikniku nie może zabraknąć kanapek. Warto jednak białe pieczywo zastąpić tym z pełnego ziarna, margarynę – zdrowym masłem kokosowym, a wędliny świeżymi warzywami . W sklepach ze zdrową żywnością można również wybierać spośród wielu past warzywnych, idealnych na kanapki. Taką pastę można też przygotować samodzielnie. Bardzo dobrze nadają się do tego strączki – np. ciecierzyca, soczewica czy fasola.
7. Sałatka – zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Jak wiadomo, surowe produkty dostarczają nam najwięcej witamin i składników odżywczych, dlatego warto zabrać ze sobą na piknik świeżą, wiosenną sałatkę ze swoich ulubionych produktów. Może to być np. mix sałat, pomidory, papryka i oliwki w połączeniu z olejem lnianym i przyprawami.
8. Naleśniki – uwielbiają je dzieci i dorośli. Tu również możemy zmienić recepturę na nieco zdrowszą i np. usmażyć naleśniki orkiszowe zamiast zwykłych z białej mąki pszennej. W zależności od upodobań, mogą to być naleśniki na słodko lub słono. Dobrym, wiosennym dodatkiem będą owoce – np.- maliny z jogurtem naturalnym lub serkiem wiejskim.
9. Hummus – czyli pasta z ciecierzycy, którą możemy zrobić samodzielnie lub kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Możemy go jeść z chrupkim pieczywem.
10. Szaszłyki – wbrew pozorom nie muszą składać się z mięsa. Możemy zrobić szaszłyk z papryki, pieczarek, cukinii, mozzarelli – takie połączenie ma jeszcze jedną zaletę – szaszłyk można zjeść na surowo!
Polecamy:
Apteka ziołowa
Zioła lecznicze Apteka ziołowa Naturalnie Zdrowi